Budapest Winefestival 2022

Budapest Winefestival 2022

Mit første vin-arrangement jeg deltog i, med en professionel 'kasket' på, var Budapest Winefestival 2022. 

Hvad er det?

Budapest Wine Festival er en årlig begivenhed, der blev afholdt for tredive gang i år. Festivalen tiltrækker mere end fyrre tusinde besøgende fra hele verden til et imponerende verdensarvssted i Buda's Borgdistrikt i den ungarske hovedstad. Udover at være den smukkeste vinfestival i Europa, tilbød Budapest Wine Festival en komplet oversigt over det ungarske vinfarvekort samt smagsprøver på mange udenlandske specialiteter. Jubilæet var i festivalens fokus i år, men festivalen tilbød også forskellige afslappede, men professionelle programmer for alle, hvor man kunne lære mere om ungarsk og udenlandsk vinkultur samt nyde højkvalitets gastronomi, der kombinerede tradition med moderne trends. Festivalens tredive års fødselsdag blev fejret med et rigt og alsidigt musiktilbud på fire scener, hvor forskellige genrer blev præsenteret hver dag.

Hvem besøgte jeg?

Det er længe siden jeg har været så overvældet. Antallet af boder, fordelt på flere lag af Buda Slot (nærmest fra voldgrav til slottårn), var enormt. 

Det der også overrasked mig, en smule negativt var, at det ikke er et rigtigt "smage-arrangement". Som standard skal man købe et halvt eller helt glas vin, hvis man ønsker at smage noget specifikt vin. 

Heldigvis fandt jeg hurtigt ud af, at så længe du viste interesse for at købe nogle af flaskerne eller bare nævnte at du importerer vin til et andet land, så går det meget nemmere!

Blot for at nævne nogle af de boder jeg besøgte:

  • Thummerer
  • Törley
  • Pannonhalmi Foapatsag
  • Katona
  • Tornai
  • Babits
  • Lajver
  • Sauska
  • Tibor Csaladi

Fede historier

Det var en oplevelse værdig, bare at få smidt en masse historie i hovedet. Der er dog én jeg syntes er ekstraordinært spændende at dele fra en repræsentant fra Pannonhalmi-regionen:

For 10 år siden var vinproduktionen i Pannonhalmi-regionen meget anderledes end i dag. Der var kun tre vingårde i området der solgte uden for Pannonhalmi-regionen, og der var ingen smagninger, ingen ordentlig administration og ikke meget at skrive hjem om.

Men i dag er alt anderledes! Vingårdene i Pannonhalmi har samarbejdet om at centralisere deres kommunikation, marketing og events gennem en administrativ virksomhed i området. Det har betydet, at der er blevet skabt en sammenhængende og professionel præsentation af regionens vinproduktion, som har givet områdets vine en langt større synlighed og anerkendelse.

Men hvordan vil det se ud om 10 år? Det er svært at sige med sikkerhed, men der er nogle muligheder. Nogle af de mindre vingårde kan blive opslugt af større producenter, mens andre vil fokusere udelukkende på salg i Ungarn. Uanset hvad, så er det sikkert, at Pannonhalmi-regionen vil fortsætte med at producere nogle af de bedste vine i Ungarn, og vi ser frem til at følge med i deres udvikling.

Næste år

Festivalen er en fantastisk oplevelse, og hvis du vil opleve det selv, så er der gode nyheder. Budapest Wine Festival 2023 vil finde sted fra den 7. til 10. september, og det er absolut værd at besøge. Men husk at komme tidligt, da det bliver meget travlt om aftenen med lokale ungarere. Og hvis du vil prøve flere vine uden at betale for hver enkelt, så sørg for at vise interesse for at købe flasker.

Hvis du har brug for hjælp til at vælge hvilke vine du skal smage, så kontakt mig, og jeg vil guide dig. Det er en unik mulighed for at smage nogle af de bedste vine fra Ungarn og resten af verden, samtidig med at du oplever den smukkeste vinfestival i Europa. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen og glæd dig til en fantastisk oplevelse.

Tilbage til blog