Ungarske bobler

Den Forvirrende Verden af Ungarsk Mousserende Vin

I den ungarske sprogverden er betegnelserne for mousserende vin utroligt forvirrende. Mens engelsk kun har udtrykket "sparkling wine", eller måske omtaler vi det uformelt som "bubbly" eller "fizz", eller bruger navnet på regionen eller stilen, såsom Cava, Prosecco eller Champagne, har ungarsk tre ord for mousserende vin! Forskellen mellem "pezsgő" og "gyöngyöző" er hurtigt forstået - "pezsgő" er fuldt mousserende vin produceret ved den traditionelle metode, ligesom for eksempel Champagne eller Cava, mens "gyöngyöző" er halvmousserende, eller frizzante med kunstigt tilføjet CO2. Men så kom den tredje variant, "habzó", ind i billedet!

"Habzó" bruges til at beskrive bobler, der er blevet injiceret kunstigt, hvad franskmændene charmerende kalder 'cykelpumpemetoden'. Så kort fortalt: "pezsgő" betyder enhver vin, hvor boblerne er skabt inden i vinen, så at sige, ved interaktionen mellem gær og sukker, så dette inkluderer vine, hvor den anden gæring fandt sted enten i flasken (traditionel metode eller transfermetode) eller i tank (Charmat-metode) - og så har vi alt det andet.

Det vigtigste er dog, at Ungarn laver fantastiske "bobler" og har en lang historie at bakke det op.

Historien om Ungarsk Mousserende Vin

Ungarn har en skinnende historie inden for produktionen af mousserende vin. Ved starten af det 20. århundrede blev Ungarn kun overgået af Frankrig i produktionen af mousserende vin, og ungarsk "pezsgő" blev eksporteret vidt og bredt. Før første verdenskrig havde Ungarn over 20 fabrikker til mousserende vin, og cirka 6-8 millioner flasker blev eksporteret i hele Europa.

Mousserende vin har været produceret i Ungarn siden anden halvdel af det 19. århundrede, med hovedcentre i Pozsony (Bratislava) og Budafok; sidstnævnte er stadig centrum for moderne mousserende vinproduktion i Ungarn. Ved slutningen af det 19. århundrede blev der etableret to større producenter af mousserende vin, især József Törley, som flyttede sin produktion til Budafok fra Reims i 1882, hvor han tidligere havde arbejdet for Roederer, før han grundlagde sin egen virksomhed.

Ungarsk Mousserende Vin i det 21. Århundrede

I dag er ungarsk mousserende vin i en renæssanceperiode. De seneste årtier har set et stigende antal vingårde, der laver højkvalitetsbobler over hele Ungarn, og mange eksisterende vingårde tilføjer en mousserende eller halvmousserende vin til deres sortiment. Törley er stadig markedsleder med over 50% af markedet og et bredt udvalg af vine fra billige og muntre til topkvalitets traditionelle metode vine. Du kan besøge deres museum i udkanten af Budafok for at lære mere om mousserende vin i Ungarn og mousserende vin generelt.

Der produceres heldigvis også bobler mange andre steder. Fra det kølige Etyek-Buda og Mór til Tokaj, Somló, Eger og langs de sydlige bredder af Balaton, skaber mange producenter mousserende vine, der hylder Ungarns stolte vintraditioner. József Kreinbacher, grundlæggeren af Kreinbacher Estate i det vulkanske Nagy-Somló Wine District, er måske den moderne version af József Törley. Deres "pezsgő" har vundet talrige priser og er altid øverst på alle top-lister, delvist takket være deres konsulent-vinmager fra Champagne, kældermester Christian Forget. Deres vine er primært lavet af Furmint dyrket på basaltjord, hvilket viser, at man ikke behøver kalksten, Pinot Noir eller Chardonnay for at lave fantastisk mousserende vin.

Uanset om det er den traditionelle metode eller mere moderne tilgange, så fortsætter Ungarn med at udvikle sin mousserende vinproduktion og fastholde sin position som en betydelig spiller på det internationale vinmarked.

Prøv nogle af vores kunders favorit-vin

1 af 4