Ungarske vinregioner

Se en hurtig video eller læs for neden om de ungarske vinregioner

Vinområdet er det, der normalt angives på vinflasken og er den perfekte afgrænsning af vinens oprindelsessted for forbrugerne. Ungarns vinkultur er kendetegnet ved mangfoldighed, originalitet og enestående kvalitet. Der er 22 vinområder med forskellige klimatiske, topografiske, jordbunds- og historiske karakteristika at opdage inden for 6 vinregioner.

Tokaj vinområdet har sådanne særlige historiske traditioner og naturlige forudsætninger, at det er en selvstændig vinregion i sig selv. Den største vinregion er Donau-vinregionen, som ligger mellem Donau og Tisza-floderne. Vinområderne omkring "ungarske hav" udgør Balaton vinregionen. Vinområderne i de nordlige centrale bjerge danner den øvre Ungarns vinregion. Når du rejser fra Sopron til Budapest, passerer du gennem den øvre Pannon vinregion, mens de sydligste vinområder i Transdanubien udgør Pannon vinregionen.

Se nedenstående forsimplede billede af Ungarns opdeling i vin-regioner og læs om dem under billedet. 

Læs detaljer om hver region

Balaton

Balaton er måske den mest komplekse af alle de ungarske vinregioner. Selvom der er fælles træk, hvad enten det gælder klimaet eller vinene, der er ensartet karakteristiske, har hver sin særegne fremtoning og karakter.

Balatons omgivelser er især gunstige for vinmarker. Som den største sø i Centraleuropa giver den masser af reflekteret sollys, passende luftfugtighed og køligere somre, og skaber dermed et karakteristisk mesoklima. Lake Balatons bassin er omkranset af de omkringliggende bakker, Bakony mod nord, der beskytter den mod kolde vinde, og Zala og Somogy bakkerne mod syd. Det er geologisk mangfoldigt med lag af vulkansk, basalt og kalkstenaffald såsom løss, brun og rød skovjord, dolomit eller pannonisk sand.

Hvis du ønsker at finde Ungarns bedste hvidvine, så skal du tage en tur rundt omkring Balaton søen. 

Danube

De vinområder, der ligger mellem Donau og Tisza floderne, udgør mellem en fjerdedel og en tredjedel af landets høst afhængigt af årgangen. Men selv i dag virker det nogle gange som om, der mangler god bordvin, det vil sige pålidelige, lette og letdrikkelige vine med en ren smag. Generelt betyder det i Europa vine, der er produceret i stor skala ved hjælp af moderne teknologi og som leveres til forbrugeren via en kontinuerlig kæde af køling. De bliver ikke bare drukket for nydelsens skyld, men betragtes snarere som en fødevare. De er langt sundere end kulsyreholdige sodavand med tilsat farve og aroma.

Disse områder i Ungarn kunne være perfekte produktionsområder for sådanne lette, letdrikkelige vine uden nogen form for negativ forskelsbehandling. Bedre landbrugsmaskineri ville også gøre disse områder konkurrencedygtige på verdensplan. Derudover kan man med den rette druesort producere rene, frugtagtige hverdagsvine.

Dette kræver ikke kun en anderledes tilgang fra producenternes side, men også fra forbrugernes side, som skal lægge enhver fordom om vine dyrket på sandjord til side. De sydlige vinområder (Hajós-Baja, Csongrád) er karakteriseret ved jord med en mere "farverig" sammensætning, hvilket giver vine med mere forskellige og attraktive smagsvarianter på grund af det rigere mineralindhold. Omhyggelighed og pålidelighed fra producenternes side og fordomsfri forbrugerholdninger kunne føre til en reel boom i de store vinområder på den ungarske slette.

Naturligvis skal denne ændring i producenternes adfærd også kommunikeres til forbrugerne, så specialmedierne også bør være godt informeret om dette. Ungarns største vinproducerende region dækker i alt 24.000 hektar og omfatter tre vinområder, Csongrád, Hajós-Baja og Kunság. De mest typiske druesorter er Cserszegi Fűszeres, Ezerjó og Müller-Thurgau, men Kadarka dyrkes også. Det dominerende vejr er grundlæggende kontinentalt, men på grund af det flade terræn og kvartsjorden svinger temperaturen meget. Sommeren er varm, og kolde vintre følges ofte af forårsmorning. Selvom den overvejende jord er kalkstenssand, der hovedsageligt stammer fra flodfald, hovedsageligt Donau, er der også brun skovjord og sortjord (chernozem) samt små områder af alluvial engjord.

Pannon

Dette område af landet, dvs. områderne syd for Balatonsøen, producerer tydeligt druer med blødere syre og mere modne, afbalancerede sorte druer end vinområderne nord for Balatonsøen. Hvide vine herfra er mindre livlige, snarere bløde og dæmpede. Jordene er forskelligartede og omfatter områder med ler, brunskovjord og kalksten. Det er hjemsted for vine med fyldig krop og store tanniner. Sorter, der har svært ved at modne andre steder i landet, kan dyrkes med succes her.
De 7.800 hektar i Pannon vinregionen er omgrænset af Donau, Drava og Balatonsøen og består af fire vinområder: Pécs, Szekszárd, Villány og Tolna. Typiske sorter er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, og dens specialiteter er Cirfandli og Kadarka. Regionen er beliggende i et næsten sammenhængende område af bakker, Mecsekalja og Villány Hills, som er præget af masser af solskin og en stærkt middelhavsklima. Dens jordbundsforhold er varierede og omfatter kalkstenblokke i Mecsek, loess-loam i Villány eller lerholdige bakker.

Tokaji

Verdens første lukkede vinregion blev etableret i Tokaj-Hegyalja og blev i 2002 udnævnt som UNESCO World Heritage Site. Området for vinområdet er det samme som for regionen og omfatter 5.700 hektar under vinstokke. De karakteristiske, ikoniske druesorter i vinområdet er Furmint, Hárslevelű og Sárgamuskotály.

Vinområdet består af Tokaj og de omkringliggende 26 bosættelser. Dets naturlige grænser dannes af Sátor Hill, Kopasz Hill, Tisza og Bodrog-floderne. Dets enestående karakter betyder, at det er klassificeret som et separat vinområde. Dette omfatter især det lokale klima, der fremmer botrytisation, som skyldes beskyttelsen af Zemplén-bjergene og vådområderne dannet af dens floder.

Vinmarkerne er beliggende på ekstremt varierede vulkanske klipper i en højde på cirka 100-300 meter over havets overflade.

Øvre Pannon

Nu om dage tænker man ikke nødvendigvis på vin og vinområder, når man tænker på denne region, selvom der har været mange forbindelser gennem århundrederne. Handelsruterne mod vest og Donau-flodens forløb har givet stor betydning for denne del af landet, så det er ikke tilfældigt, at det altid har været foran de andre regioner i Ungarn med hensyn til udvikling. Den kulturelle mangfoldighed i dens byer og landsbyer i et varieret landskab gør denne region til en rigtig juvelæske. Vin og vinmarker, der har været forbundet med Pannonia i tusinder af år, har været en del af dagligdagen siden romertiden. Det, der bedst forbinder vinområderne i regionen, er dens kølige klima og mangfoldigheden af livlige vine med høj syre. Som det passer til dens vejrforhold, er der langt flere hvide druer end sorte. De negative virkninger af global opvarmning er meget mindre mærkbare her, da vinene har gode reserver af syre. Ikke desto mindre er disse vine blevet mærkbart fyldigere og mere alkoholholdige de sidste ti år. Selvom de er bløde og indsmigrende i karakter, er de også vine med potentiale til at ældes. Grænserne for mousserende vinproduktion udvides også på nogle steder, hvor Mór, Neszmély og Sopron også slutter sig til traditionelle Etyek-Buda. Pannonhalma har produceret fremragende rødvine i årevis, men potentialet for Pinot Noir er endnu ikke blevet udnyttet i alle vinområder.

Den Øvre Pannon vinregion strækker sig langs bjergkæderne, skråningerne og skråningerne i Vértes, Buda, Gerecse, Kőszeg, Sopron, Velence og Pannonhalma-bjergene i en højde fra 150 til 400 meter over havets overflade. Klimaet er formet af våde, kølige oceaniske luftstrømme fra nord samt middelhavspåvirkninger fra syd. Alluviale brun skovjord er dominerende i regionen. Vinregionen strækker sig over et relativt stort område på 5.500 hektar og omfatter forskellige bjergkæder fra Budapest til landets vestlige grænse. Derfor er de dyrkede druesorter også meget forskellige, lige fra Kékfrankos til Ezerjó og Chardonnay.

Øvre Ungarn

Denne del af landet er et topudflugtsmål for mange. Landskabet, der er defineret af Mátra og Bükk-bjergene, gemmer på en række interessante naturperler, men områdets byggede landskab har også en lignende rigdom. De største byer i regionen, Gyöngyös, Eger og Miskolc, er ikke kun blevet kendt for deres kulturelle værdier, men deres gastronomi er også ved at blive et buzzword. Vinområderne inden for regionen er ret forskellige fra hinanden. Vinmarkerne, der er plantet på bjergsiderne af Mátra og Bükk, de højeste i Ungarn, udgør det 13.000 hektar store vinområde. Det består af tre vinområder, Bükk, Eger og Mátra vinområderne, og praler af et bredt udvalg af druesorter, fra Leányka til Cabernet Sauvignon og Traminer.

Unik ved Øvre Ungarn vinområdet er, at vinmarkerne normalt er placeret i en højde af 200-300 meter over havets overflade på høje plateauer, bjergskråninger og på siden af Nagy-Eged Hill i en højde af 500 meter. Som følge heraf påvirkes vinområdets klima af de nordlige centrale bjerge, som beskytter det mod invasive vinde. Det er karakteriseret af bjergjordtyper som vulkansk ryolittuf, andesit, loess og brunskovjord.

Winefestival

Se vine per region

Regions-opdelte vine