Ungarske søde vine

Se en hurtig video eller læs for neden om Ungarsk Rødvin

Søde vine laves ikke på samme måde overalt i verden. Søde vine er typisk opdelt i to kategorier baseret på om deres smag, stil og karakter er formet af sukkerindholdet i druerne eller ved enhver anden blanding eller sirup, der indeholder sukker og tilsættes vinen. Den sidstnævnte gruppe kaldes styrkede vine og er beriget med yderligere alkohol. Sådanne vine er normalt forbundet med meget varme, tørre regioner og inkluderer typer af vine såsom portvin, madeira, marsala, sherry og mange andre.

Meget forskellige typer vine laves i køligere regioner, hvor druerne modner og opnår det nødvendige sukkerindhold meget senere. Disse er naturligt søde vine. Søde vine i denne kategori er vine med en god struktur og en høj sukkerkoncentration, skabt helt af naturen uden nogen ydre "hjælp". I tilfælde af vine skabt uden tilsætning af kunstig alkohol går førstepladsen selvfølgelig til vine fra Tokaj.

Tørrede druer bruges også ofte i varmere regioner til at lave ikke-styrkede vine. Klaserne adskilles fra vinstokken og lægges enten ud eller hænges op til tørring, før de forarbejdes yderligere. Dette sker, når bærrene er tilstrækkeligt rynkede, hvilket indikerer, at de nu har en høj koncentration af sukker. Faktisk kan en højere sukkerindhold også opnås ved at tørre druerne på vinstokken (késői szüret / sen høst / Spätlese / vendange tardive), hvilket er den nemmeste måde at skabe sød vin på. Isvin laves derimod på steder, hvor vinteren er tilstrækkelig lang og med lidt regn, fordi producenterne i dette tilfælde ønsker at lade bærrene hænge på vinstokken, så de fryser. Målet her er naturligvis også at opnå en høj koncentration af sukker, snarere end selve frysningen. Gennemsnitstemperaturen skal være omkring -7°C i mindst 6-7 dage for at tillade, at vandet inde i bærrene fryser. Druerne presses udenfor, og vandet adskilles fra den sukkerholdige most i form af iskrystaller, hvilket resulterer i en meget sød og exceptionelt frugtagtig saft med beskeden syre. De fineste isvine laves generelt, når botrytis ikke er til stede.

De fleste naturligt søde vine i verden er lavet af botrytiserede druer.

En kategori af disse, der er unik og den mest dyre at lave i verden, er "Aszú". Syren, alkoholen og restsukkeret, der udgør vinens krop, er i perf

ekt harmoni og proportioner, som man ikke ser andre steder. I ideelle tilfælde er Tokaji Aszú ikke blot en dessertvin. De bedste Aszú-vine har unikke karakteristika, der gør dem ekstremt højkvalitetsvine, som kan indgå i stort set enhver del af et måltid.

De fineste naturligt søde vine produceres ikke kun i Tokaj, de produceres også i Mátra, Mór og Badacsony vinområderne og blev historisk produceret i vinmarkerne i Eger, Ménes (Arad-Hegyalja) og Rust.

Internationalt set produceres de fineste naturligt søde vine i Frankrig ved Loire-floden, omkring Sauternes i Bordeaux vinområdet og i Alsace, i Tyskland nær Rhinen og Mosel og nær Neusiedl-søen i Østrig. Disse vine har alle aromaer og smagsnoter af den ædle råd, botrytis cinerea, ligesom vinene fra Tokaj. Imidlertid produceres de anaerobt ved hjælp af reduktive metoder, hvilket gør dem meget forskellige i karakter fra de søde Tokaj-vine, hvis vidunderlige struktur og mineralitet ikke kan matches af vine fra andre regioner.

Prøv nogle af vores kunders favorit-vin

1 af 4