Sådan nyder du bedst din vin

Sådan nyder du bedst din vin

Sådan vælger du den rigtige vin

Gammel vinbutik i andora

At vælge den rigtige vin kan være en udfordring, især når der er så mange forskellige stilarter og varianter at vælge imellem. Men heldigvis er der mange muligheder for at lære mere om vin, herunder besøg på vingårde og vinbarer, samt online ressourcer.

Når du er i butikken, kan du finde et godt udvalg af hverdagsvine i convenience-butikker og supermarkeder, men det er vigtigt at vælge de nyeste årgange og undgå flasker, der er støvede eller opbevaret i direkte sollys. Vinbutikker og vinhandlere kan også være en god kilde til rådgivning, og det er værd at spørge sælgerne om anbefalinger og læse etiketterne på flaskerne for at få mere information om vinene.

Uanset om du er en nybegynder eller en erfaren vinentusiast, er der mange måder at udforske vinens verden på og finde den perfekte flaske til enhver lejlighed.

Servering af vin

Hvordan man ikke skal servere sin vin

Den korrekte servering og indtagelse af vin er en af de vigtigste elementer i vinkultur og kultiveret vinsmagning. Man skal helst ikke gøre, som i ovenstående billede. Hvis du tager hensyn til bare nogle få detaljer, vil du få en meget bedre vinoplevelse.

Sørg for at være opmærksom på temperaturen på vinen. Der er forskellige optimale temperaturer for at fremhæve smag og aromaer af forskellige typer vin. I tilfælde af traditionel metode mousserende vin er dette 6-8°C, mens den optimale temperatur for hvid- og rosévine ligger mellem 8 og 10-12°C og for rødvine 16-18°C, som er næsten stuetemperatur. Det er bedst at tage egefads-lagrede hvide vine ud af køleskabet en halv time før indtagelse, så de kan nå deres optimale temperatur. Mousserende og lette, aromatiske hvide vine kan serveres direkte fra køleskabet. Hvis du opbevarer rødvin ved stuetemperatur, vil en halv time eller deromkring i køleskabet før indtagelse være nok.

Det er en god idé at ilte ældre rødvin i glasset lidt, når den er hældt op, og først drikke den efter cirka 10-20 minutter. I tilfælde af virkelig gamle og fyldige vine kan dekantering, en måde at ilte vinen på, også være en hjælp. Dette betyder, at vinen hældes fra flasken i et stort glasbeholder, såsom en karaffel, med en bred krop og en tynd hals, der muliggør en større overflade af vin at blive ilte på én gang. De fleste husholdninger har ikke en karaffel, men der er en løsning på dette. Hæld et glas vin fra flasken og lad den resterende vin i flasken stå i luften i cirka en time. Takket være det glas, du hældte, vil mere vin komme i direkte kontakt med luften, hvilket hjælper med at frigive aromaer og smage.

Endelig skal du overveje typen af glas, du bruger. Det ideelle vinglas har en tulipanformet skål, da denne tulipanform hjælper med at frigive vinen aromaer. Den lidt mindre top på glasset koncentrerer de frigivne aromaer og leder vinen til de mest passende dele af din tunge. Stilken hjælper med at holde skålen helt ren og forhindrer dig i at opvarme vinen med dine hænder. Der er et bredt udvalg af forskellige vinglas tilgængelige - du kan endda vælge forskellige glas til forskellige vine. 

Hvor meget vin skal du have klar?

Rødvins flaske og glas

Et vigtigt spørgsmål er altid, hvor meget vin du skal købe for at sikre, at der er nok. Følgende mængder bør tjene som en vejledning:

En flaske (klassisk 0,75 l) vin, hvis..

…du arrangerer en vinsmagning, i hvilket tilfælde dette bør være nok til 14 personer (50 ml/person)

…du arrangerer en traditionel middag, i hvilket tilfælde dette bør være nok til 6 personer (125 ml/person)

…du drikker fra virkelig store glas, i hvilket tilfælde dette bør være nok til 4 personer (175 ml/person).

 

Hvordan smager du på vinen?

Vintønder monteret på et æsel

Der er en form for ritual forbundet med at smage vin, som hjælper dig med at opleve og nyde alle skønhederne og detaljerne i den pågældende vin. Dette kan virke overdrevet videnskabeligt til at starte med, men med lidt øvelse kan du snart blive en erfaren vinsmager og vil være i stand til at opdage mange nye aromaer, smagsoplevelser og nydelse i vin.

  1. Hæld vinen i et passende, tulipanformet glas. Hæld altid kun nok til at nå det bredeste punkt på glasset (normalt en tredjedel af vejen op på glasset).

  2. Se på dens farve og udseende. Løft glasset til øjenhøjde. Du kan endda vippe det lidt. Se på dens farvetone fra oven, dybden af farven og dens klarhed. Er den klar? Hvilken farve har den rundt om kanterne? Bevæger den sig på en "olieagtig" måde? Har den en mere fortyndet konsistens? God vin er normalt klar med en livlig farve. Farven og dens dybde afhænger mere af druesorten og produktionsprocessen end af kvalitet.

  3. Efter du har observeret dens klarhed, skal du snurre vinen rundt i glasset lidt, og sørg for ikke at spilde den! Prøv at tegne elegante O-former i luften med dit glas. Dette er nyttigt til at frigive vinens aromaer og smagsoplevelser, som glassets tulipanform hjælper med at koncentrere.

Duft derefter til vinen.

  1. Observerer du mere frugtagtige eller krydrede noter i vinen? Hvor klar er næsen, bemærker du noget ubehageligt eller irriterende? Hvor "varme" er aromaerne? Er de mere modne, minder de dig om frugtmarmelade eller friske livlige aromaer? Er næsen kompleks eller enkel? En af de typiske karakteristika for højkvalitetsvin er en behagelig duft.

Nu til selve smagningen.

  1.  Tag en stor slurk, så vinen kan nå alle dele af din mund og alle dine smagsløg. Læg mærke til harmonien i vinen. Harmoni betyder balance mellem syre, frugtkarakter, alkohol, sødme og tannin. En vins harmoni kan skabes på mange måder. Disse kaldes forskellige stilarter eller strukturer.

  2. Efter du har analyseret komponenterne, skal du sluge vinen og overveje dens eftersmag og hvor længe denne "finish" varer. Finishen på en god vin er behagelig og vedvarende.

  3. Det er meget vigtigt altid at smage og indtage vin med måde og sørge for at tage en slurk vand indimellem også.

Vi håber at du nyder den næste vin du åbner med ovenstående korte guide. 

Skål!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.