Winelovers 100 - 2022

Winelovers 100 - 2022

Jeg er akkurat kommet hjem fra et ufatteligt spændende arrangement i midten af Budapest - Winelovers 100. De 100 bedste vine i Ungarn jf. Winelovers - det kunne da ikke blive bedre!

Hvem er de

Bag Winelovers står et professionelt team, der er hjemme i verdenen af ungarske vine. Udover smagningerne før de store arrangementer, som de arrangerer, har de også organiseret og gennemført smagninger af de 100 bedste ungarske vine siden i 2016. I alle seks år har de designet og redigeret en publikation omkring disse 100 bedste vine. 

Winelovers 100 handler om en liste og detaljeret beskrivelse af de 100 vine, der anses for at være de bedste i Ungarn. Samtidig præsenterer de også det bedste i seks kategorier, der fortjener særlig opmærksomhed (tør hvidvin, aromatisk hvidvin, rosé, rød- og sødvin samt champagne). De gør dette for at give det mest komplette billede af ungarske vine og anerkende unikke partier af vinstile, der på grund af deres karakter er mindre tilbøjelige til at være blandt topvine i klassisk forstand. De forsøger at give en repræsentativ immersion i det bedste af ungarske vine fra varer, der er fremtrædende i indenlandske og internationale vinsmagninger og med anbefaling fra anerkendte repræsentanter og meningsdannere i professionen. Baseret på ensartede internationale standarder udvælger eksperterne i en blindsmagning de vine, der er på 100-listen og på de yderligere top-lister ved at score varerne ud fra objektive kvalitetskriterier. 

Virksomhederne bag de 100 bedste vine, bliver derved inviteret til dette arrangement hvor publikum har mulighed for at smage disse vine - samt hvad de ellers har taget med. 

Her var jeg med. 

Spændende vin

Der var i omegnen af 150+ udstillere til arrangementet, heribland vinbønderne der var placeret i top 100 af Winelovers. Jeg nåede på ingen måde at smage vin fra dem alle sammen, men her er et uddrag af nogle af dem, som jeg syntes havde ekstra interessante vine:

Riczu Tamas - Villyani Franc 2016

Ricsu Tamas Winery er en familieejet vingård, der strækker sig over 7 tønder land og producerer en række forskellige druer, herunder Kekfránkos, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Rajnai Rizling. Vingården anvender en bevidst og miljøvenlig dyrkningsmetode uden brug af kemikalier.

Ricsu's vine er fremstillet udelukkende af naturlige, veganske ingredienser og produceres årligt i et volumen på 40-50 tusind flasker. Alle vine er mærket som classicus, premium og super premium med beskyttet oprindelsesbetegnelse af Villany.

Villany Franc 2016 er en rødvin, der er lavet udelukkende af cabernet franc-druer, og som er en af ​​de mest kendte og anerkendte druesorter fra Villany-regionen i Ungarn. Cabernet Franc er en drue, som jeg personligt er meget begejstret for, da den giver en dyb, kompleks smag og ofte bruges i enkeltmarksvine af høj kvalitet.

Selvom Villany Franc 2016 er en af de dyrere vine fra Ricsu Tamas Winery, var jeg stadig ivrig efter at smage den. Jeg blev ikke skuffet. Vinen havde en intens farve og en blød, rund smag med noter af mørke bær og krydderier. Det var klart en vin af høj kvalitet og med potentiale til at blive endnu bedre med alderen.

Alt i alt var min oplevelse af Villany Franc 2016 fra Ricsu Tamas Winery meget positiv. Selvom prisen var høj, var det en vin, der viste stor lovende og var tydeligt lavet med omhu og opmærksomhed på detaljer. Jeg vil helt sikkert overveje at prøve flere vine fra denne vingård i fremtiden og vil anbefale det til andre, der er på udkig efter en kvalitetsvin lavet med miljøvenlige metoder.

Vesztergombi - Alpha 2017

Vesztergombi Winery fra Szekszárd er en familieejet virksomhed, der startede i 1991 takket være privatiseringen af 10 hektar vinmark og en vinkælder på Kadarka Street. Deres vine er meget anerkendte, som det fremgår af "Årets vinproducent" -prisen, som Ferenc Vesztergombi vandt i 1993. Denne prestigefyldte pris var ikke kun baseret på kvaliteten af ​​vinene, men også på arbejdet i vinproducent-samfundet.

Deres 'Alpha' vin er en blanding af fire sorter: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Shiraz. Det er en rødvin med utrolig dybde, der forbliver elegant og harmonisk, mens den er let koncentreret og kompleks. Vinen har en krydret næse, og smagen er præget af høj syrlighed og noter af solbær. Denne vin er en vinder, som det fremgår af dens store guldmedalje ved Berliner Wein Trophy 2022.

Jeg havde fornøjelsen af ​​at prøve Vesztergombi Winerys 'Alpha' vin ved Winelovers 100, og jeg var imponeret over kvaliteten af ​​vinen. Det er ikke overraskende, at vinen har modtaget så prestigefyldte priser. Prisen på vinen er dog ret høj, da den omkring 1.000,- DKK, men det er det værd for kvaliteten og den unikke blanding af druer. Når vinen åbner sig, skinner den virkelig, takket være dens høje iltindhold.

Samlet set kan jeg stærkt anbefale Vesztergombi Winery og deres 'Alpha' vin til enhver, der ønsker at opleve en virkelig unik og høj kvalitets ungarsk vin. Familiens dedikation til deres håndværk og det lokale samfund er tydeligt i hver slurk af deres vin.

Næste år?

Jeg er overraskende nok blevet inviteret til at være jury-medlem til næste års vurdering, men har dog valgt at takke nej-tak. Jeg smager rigtig mange ungarske vine, men jeg føler på ingen møde at mit kendskab er stort nok til, at jeg kan gøre denne konkurrence værdig.

Derimod vil jeg være tilstede d. 16. september 2023, hvor det næste Winelovers 100 arrangement løber af stablen.

Ses vi der?

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.