Essencia gennemgang

Essencia gennemgang

Fik forleden lov til at smage en Essencia hos min favorit vin-bar, Bortodoor. Her blev vinen præsenteret af min yndlings-bartender 'Smike'. Se en gennemgang her på engelsk (slå lyd til):

 

 

 

Aszu Essencia, også kendt som Tokaji Essencia, er en type sød vin, der stammer fra Tokaj-regionen i Ungarn. Det betragtes som en af de mest luksuriøse og dyre vine i verden på grund af dens sjældenhed og unikke produktionsproces.

Essencia er lavet af Aszu-bær, som er påvirket af Botrytis cinerea-svampen, også kendt som ædelråd. Denne svamp forårsager dehydrering af bærrene, hvilket resulterer i en koncentration af sukker, syre og aromaer i dem. Bærrene er håndplukkede og er meget søde, hvilket betyder, at der kun er brug for et lille antal for at producere en flaske af denne kostbare vin.

Efter plukning presses bærrene forsigtigt, og saften samles i en beholder. Saften er så koncentreret, at den har en sirupslignende konsistens, og den kan tage år at samle nok til en enkelt flaske. Denne saft fermenterer langsomt i egetræsfade i flere år, hvilket resulterer i en vin med en kompleks og intens smag og aroma.

Aszu Essencia kan tage flere årtier at modne, og når den er klar til at blive drukket, har den en dyb gylden farve og en rig, kompleks smag med noter af honning, tørret frugt og karamel. Den serveres ofte som en dessertvin og går godt med stærke oste eller chokoladedesserter.

Alt i alt er Aszu Essencia en ekstraordinær vin, der er reserveret til særlige lejligheder og vinelskere, der er villige til at investere i denne sjældne og dyrebare drik.

Jeg kunne leve af denne vin - men min læge vil nok modsige mig.

Hvis du kunne tænke dig at prøve en Aszú Essencia, kan du se vores begrænsede antal af denne fra Sauska:

Tilbage til blog