Danube

De vinområder, der ligger mellem Donau og Tisza floderne, udgør mellem en fjerdedel og en tredjedel af landets høst afhængigt af årgangen. Men selv i dag virker det nogle gange som om, der mangler god bordvin, det vil sige pålidelige, lette og letdrikkelige vine med en ren smag. Generelt betyder det i Europa vine, der er produceret i stor skala ved hjælp af moderne teknologi og som leveres til forbrugeren via en kontinuerlig kæde af køling. De bliver ikke bare drukket for nydelsens skyld, men betragtes snarere som en fødevare. De er langt sundere end kulsyreholdige sodavand med tilsat farve og aroma.

Disse områder i Ungarn kunne være perfekte produktionsområder for sådanne lette, letdrikkelige vine uden nogen form for negativ forskelsbehandling. Bedre landbrugsmaskineri ville også gøre disse områder konkurrencedygtige på verdensplan. Derudover kan man med den rette druesort producere rene, frugtagtige hverdagsvine.

Dette kræver ikke kun en anderledes tilgang fra producenternes side, men også fra forbrugernes side, som skal lægge enhver fordom om vine dyrket på sandjord til side. De sydlige vinområder (Hajós-Baja, Csongrád) er karakteriseret ved jord med en mere "farverig" sammensætning, hvilket giver vine med mere forskellige og attraktive smagsvarianter på grund af det rigere mineralindhold. Omhyggelighed og pålidelighed fra producenternes side og fordomsfri forbrugerholdninger kunne føre til en reel boom i de store vinområder på den ungarske slette.

Naturligvis skal denne ændring i producenternes adfærd også kommunikeres til forbrugerne, så specialmedierne også bør være godt informeret om dette. Ungarns største vinproducerende region dækker i alt 24.000 hektar og omfatter tre vinområder, Csongrád, Hajós-Baja og Kunság. De mest typiske druesorter er Cserszegi Fűszeres, Ezerjó og Müller-Thurgau, men Kadarka dyrkes også. Det dominerende vejr er grundlæggende kontinentalt, men på grund af det flade terræn og kvartsjorden svinger temperaturen meget. Sommeren er varm, og kolde vintre følges ofte af forårsmorning. Selvom den overvejende jord er kalkstenssand, der hovedsageligt stammer fra flodfald, hovedsageligt Donau, er der også brun skovjord og sortjord (chernozem) samt små områder af alluvial engjord.