Ungarsk Hvidvin

Se en hurtig video eller læs for neden om Ungarsk Rødvin

Ungarn er et stærkt hvidvinsland, og kan producere lette friske hvidvine, smørtunge hvidvinsbaskere og fadlagrede mineralske madvine. 

Udvalget af hvidvine, der er til salg rundt omkring i verden, opdeles i to hovedkategorier. Den første kategori er friske vine med livlig syre og mindeværdige, frugtagtige aromaer og smage, som i øjeblikket er ekstremt populære. Disse vine kræver ikke nogen lagring, da de bliver drukket inden for det første eller andet år efter høsten. Druesorter, hvorfra sådan vin kan laves, inkluderer duftende, aromatiske sorter som Sauvignon Blanc, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Királyleányka og Muscat-varianterne. Deres smag er bestemt af stærke aromaer fra druen: du kan ofte smage noter af grøn æble (Chardonnay), stikkelsbær, asparges (Sauvignon Blanc) eller endda citrusfrugt (Riesling). Disse er generelt livlige vine fulde af energi, som produceres hurtigt og drikkes unge. Deres ideelle dyrkningsområder inden for Karpatbækkenet inkluderer vinområderne Mátra, Bükk, Etyek-Buda, Mór og Pannonhalma (Øvre Pannon).

Den anden kategori af hvidvine er dem, der er lagret på egetræsfade. Under denne proces udvikles der mange varmere, mindre livlige noter i deres smagspalette. I tilfælde af denne gruppe af vine giver iltindholdet i luften en fyldigere og rundere karakter til vinen. Når sådanne vine fremstilles, skal vinproducenterne være opmærksomme helt fra starten for at sikre, at druerne er mere koncentrerede. Overdrevent tynde vine vil ikke drage fuld fordel af fad-aldringsprocessen. Disse vine tilbyder noter af æble, pære, abrikos, søde honningmelon og stenfrugt. Aldringsprocessen kan også resultere i cremede, smør-agtige aromaer og smage. Disse vine laves ofte af Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling og Juhfark i Ungarn. Disse kan lagres meget længere end deres modstykker modnet i lufttætte tanke. De vulkanske jorde i vinområderne Badacsony og Somló (Balaton), Eger (Øvre Ungarn) og Tokaj er i stand til at producere særligt fine vine i denne kategori.

Prøv nogle af vores kunders favorit-vin

1 af 4