April 2024 - 'Hvidvins Harmoni'

April 2024 - 'Hvidvins Harmoni'

Nedenstående er et uddrag af månedens destination på 'Den Ungarske vin-rejse', som alle medrejsende på dette måneds-abonnement på Ungarsk vin har modtaget med deres vin. Som medrejsende på 'Den Ungarske vin-rejse', modtager man hver måned en kurateret kasse med 3 ungarske vine, repræsenterende unikke vinområder og druesorter og får eksklusive fordele såsom månedstilbud.

Samlet værdi: 650 kr.

Jeg håber at du kan lide hvidvin. Og jeg håber du kan lide kvalitets-hvidvin! I denne måned skal vi dykke ned i en harmoni af ungarske hvidvine.

Skilt omkring ungarsk vin

Ungarn er et stort hvidvinsland. 70 % af de cirka 45.000 hektar vingårdsareal er beplantet med hvide druer. Og det der er endnu mere spændende er, at af de cirka 42 hvide druer der benyttes i Ungarn – så har minimum 26 af disse druer sit oprindelsesland i Ungarn. Nogle af dem skal vi smage på.

Der produceres hvidvin i hele Ungarn. Men de regioner jeg fokuserer på, når jeg tænker hvidvin er helt klart; Tokaj, hele Balaton-søens vinområder samt Etyek-Budai & Mór fra Øvre Pannon. I disse regioner kan du finde alt fra den simple friske bord-vin, mineralske eksplosions-vine samt smørrede og fadlagrede kvalitets-hvidvin.

Disse tre hvidvine kan du opleve på to forskellige måder. De kan hver især sagtens stå alene, hvor du nyder dem for sig selv og dermed dykker ned i alle deres nuancer. Men de er ligeså alle sammen fantastiske vine til mad, hvor vi selvfølgelig holder os i den lette ende.

Hvis jeg skulle vælge, så ville jeg lave mig en tapas-inspireret menu, hvor jeg ville lave en masse friske salater og lade protein delen af menuen være frisk fisk, kylling og muligvis en let ret af noget gris. Derved ville jeg lave kryds-test med alle de 3 vine samt de mange forskellige retter på bordet.

 

Tilmeld dig 'Den Ungarske Vin-Rejse'

Læs mere om hvidvin her

Tilbage til blog
 • Sipos olaszirzling hvidvin

  Vin 1: Olaszrizling

  Denne hvidvin, fra Sipos i den nordlige del af Balatonsøen, læner sig meget godt op ad den generelle beskrivelse af Olaszrizling. Når du hælder den i glasset, vil du
  bemærke en skøn sødlige duft, der, for mig selv, minder om åbningen af en pose
  Haribo vingummi.

  I smagsnuancer vil du fortsætte med at nyde dens bløde sødme,
  sammen med nogle lette bær og en lille smule syre, men med en lang sødlig og
  velbalanceret eftersmag, der gør den uforglemmelig og lystfuld.

  Læs mere 
 • Juhfark hvidvin fra Tornai vinfarm fra Somloi vin-regionen ved Balaton søen i Ungarn

  Vin 2: Top Selection Grófi Juhfark

  Aromaen i denne Juhfark fra Tornai domineres af mineralitet og stenet karakter, mens tørrede frugter og mango også optræder i baggrunden.

  Smagen er næsten eksplosiv med en definitiv, livlig og rig smag. De tørrede frugter tager over i smagsdominansen, mens de bløde fad-aromaer er i god harmoni, og mineralnoter farver sippet i baggrunden. Eftersmagen er meget lang og mindeværdig.

  Læs mere 
 • Ungarsk hvidvin, Furmint birsalmas fra Sauska i Tokaji

  Vin 3: Furmint Birsalmás

  Denne Furmint fra Sauska, er vores absolutte top-hvidvin hos Winen. Duften er præget af citrusfrugter, skønne blomster, ananas og meget aromatisk. Desuden bærer den
  tydeligt præg af fadet den er lagret i.

  Smagen er kompleks med noter af grapefrugt, melon, smør, yoghurt, tropiske frugter og egetræ, med en ananasagtig finish. Den har en langvarig smag og eftersmag.

  Læs mere 
1 af 3

Oplev Magien i Ungarsk Hvidvin: En Rejse gennem Terroir og Tradition

Ungarn, med sine bølgende bakker, frodige dale og rige kulturarv, er ikke kun hjemsted for enestående rødvin, men også en skattekiste af spændende hvidvine. Mens landets rødvine som Egri Bikavér (Bulls Blood) har længe stjålet rampelyset, har Ungarns hvidvine været stille og roligt at vinde anerkendelse og begejstring fra vinelskere over hele verden. Lad os dykke ned i den fascinerende verden af ungarsk hvidvin og opdage, hvad der gør disse vine så unikke og uimodståelige.

Terroir: Hvor Vinens Historie Fortælles

En af de mest spændende aspekter af ungarsk hvidvin er den unikke påvirkning af terroiret, det vil sige jordbunden, klimaet og topografien, på smagen og karakteren af vinen. Fra de solbeskinnede bakker i Eger til de gamle vinmarker i Tokaj-regionen bærer hver vin fra Ungarn en fortælling om sit terroir.

I Tokaj-regionen, kendt som en af verdens førende producenter af ædle søde vine, trives Furmint-druen i de vulkanske jordarter og det særlige mikroklima. Disse forhold skaber de perfekte betingelser for udviklingen af Tokaj Aszú, en dyb og kompleks sødvin, der har været elsket af konger og kejsere gennem århundreder.

Tradition og Innovation i Harmoni

I Ungarn smelter tradition og innovation sammen for at skabe enestående hvidvine, der kombinerer gamle teknikker med moderne tilgange til vinproduktion. Mens traditionelle druesorter som Furmint, Hárslevelű og Olaszrizling fortsat er hjørnestenen i mange vinproduktioner, udforsker vinproducenter også nye muligheder og eksperimenterer med internationale druer for at skabe unikke og nyskabende vine.

Denne harmoni mellem tradition og innovation afspejler sig i vinene selv, der forener dybden af historie med friskheden af nutidens smag. Fra tørre og mineralske Furmint-vine til frugtige og forfriskende Olaszrizling, tilbyder ungarsk hvidvin en mangfoldighed af stilarter og smagsoplevelser, der appellerer til enhver vinelsker.

Opdagelsen af Ungarns Skjulte Skatte

At udforske verdenen af ungarsk hvidvin er som at åbne en skatkiste fyldt med overraskelser og oplevelser. Fra de robuste vine i Eger til de forførende søde vine fra Tokaj og de friske og livlige vine fra Somló, byder Ungarns vinlandskab på en uendelig række af smagsoplevelser, der venter på at blive opdaget.

Uanset om du er en erfaren vinelsker eller blot nysgerrig efter at udforske nye horisonter, inviterer Ungarns hvidvine dig til at tage på en spændende rejse gennem smag, tradition og terroir. Så lad os hæve glasset og skåle for den fortryllende verden af ungarsk hvidvin, hvor hver dråbe fortæller en historie og åbner døren til en verden af oplevelser.