September 2024: ”Hvide perler på en snor”

September 2024: ”Hvide perler på en snor”

Nedenstående er et uddrag af månedens destination på 'Den Ungarske vin-rejse'. Som medrejsende på 'Den Ungarske vin-rejse', modtager man hver måned en kurateret kasse med 3 ungarske vine, repræsenterende unikke vinområder og druesorter og får eksklusive fordele. Tilmeld dig eller køb månedens vin her.

Samlet værdi: 517kr.

Kan I lide unikke og ufatteligt sjældne vine? Så er I heldige, for to af dem vi skal smage på i denne måned, er så sjældne, at jeg personligt kun har smagt 4 enkeltdrue-vine med disse to druer i løbet af 3 år i Ungarn.

I sidste måned åbnede vi langsomt op for de indfødte hvidvins-druer, hvor der blev smagt på Rózsakő druen. I denne måned skal vi starte med en simpel men skøn Furmint hvidvin (som jo nærmest er ikonet på Ungarn disse dage) hvorefter vi springer i Balatonsøens klare vand og smager på to sjældne druer: Vulcanus & Úrréti.

Furmint hvidvinen kommer fra den velkendte region Tokaji, som jo primært er kendt for sine søde Aszú dessertvine. Men de to andre druer kommer fra Badacsony, som ligger ved balatonsøen – og det kræver en lille uddybning.

Vinproduktion er ikke bare en industri i Badacsony; det er en del af den lokale kultur og identitet. Regionen har en lang historie med vinproduktion, der går flere hundrede år tilbage. Den har altid haft et fokus på indfødte druesorter, og vinbønderne i området har arbejdet hårdt for at bevare disse sorter gennem tiderne. Det har været, som vi ville sige i Danmark; En æressag.

Derudover ligger Badacsony på skråningerne af en gammel vulkan, hvilket giver området et karakteristisk terroir. Jorden er rig på vulkanske mineraler, hvilket bidrager til druer, der har en høj mineralitet og kompleksitet i smagen. Derudover fungerer Balatonsøen som en naturlig temperaturregulator, der mildner vinterfrost og skaber en lang, varm vækstsæson. Dette mikroklima er ideelt for de hvide druer.

Tilmeld dig eller køb månedens vin her.

Tilbage til blog
  • Mediator

    Hvidvinen er defineret som ”semi-sød” – men lad ikke dette skræmme dig. Den
    starter nemlig med en sødme i den umiddelbare smagsnuance – men der begynder gradvist at udvikle sig en smuk mineralitet, der balancerer sødmen helt perfekt.

    Smagen domineres derudover af fersken, som i næsen er diskret, men tydeligt fremtrædende i smagen. Denne kompleksitet komplementeres af en høj syre, der bringer toner af citron og andre stenfrugter frem. Eftersmagen er mineralsk og varer ved, hvilket gør hver tår til en uforglemmelig

    Læs mere 
  • Vulcanus hvidvin fra Büttner i Ungarn

    Vulcanus

    Duften er intens og byder på tropiske frugter – især Lychee. Ved at give den lidt tid, får jeg personligt en snert af både rosenblade, fersken og abrikos ogås, der forhøjer vinens aroma væsentligt.

    I smagen er vinen både rund og rig. Der er smagsnoter af abrikos og pære, som smelter sammen med en subtil krydret note af safran.Syren er skarp og livlig, som hjælper gevaldigt med at balancere vinens intense mineralitet – som næsten går hen og bliver ”saltet”.

    Læs mere 
  • Úrréti

    Duften er markant og kompleks med mineralske noter, som det primære. Dette blandes med subtile blomster- og frugtnoter, og en skøn syrekarakter.

    Når man smager på vinen, byder den på en let-skjult sødme, og syren – selvom den absolut er fremtrædende - dæmper sig en smule. Vinen balancerer sig dog smukt, og den harmoniske syrestruktur understøttes af en cremet fyldighed og en vedvarende eftersmag.

    Læs mere 
1 af 3
balaton

Mere information:

Lidt mere om Badacsony

Badacsony er en af Ungarns mest ikoniske vinregioner, beliggende på den nordlige bred af Balatonsøen. Denne region er særligt kendt for sine kraftfulde og mineralske hvidvine, der trives på de unikke vulkanske jorder. Badacsony er placeret på skråningerne af en udslukt vulkan, hvor den basalt-rige jord og det tempererede klima, som mildnes af Balatonsøen, skaber optimale betingelser for vinproduktion.

Historien om vinproduktionen i Badacsony går tilbage til middelalderen, hvor vinmarkerne primært var ejet af kirken og adelen. Regionen oplevede en genopblomstring i det 18. århundrede, da moderne vinavlsmetoder blev indført, og nye vinmarker blev plantet, hvilket cementerede Badacsonys ry som et førsteklasses vinområde.

Badacsony strækker sig over cirka 1.500 hektar, hvilket gør det til en forholdsvis lille, men tæt beplantet vinregion med høj kvalitet. Området er særligt berømt for sine indfødte hvide druesorter, såsom Kéknyelű, der er en sjælden og krævende drue, som er blevet regionens flagskib. Andre bemærkelsesværdige hvide sorter inkluderer Olaszrizling, Furmint og Szürkebarát (Pinot Gris), der alle bidrager til regionens varierede og komplekse vine.

Selvom traditionen spiller en stor rolle i Badacsony, er regionen også kendt for sin innovation. Lokale vinproducenter eksperimenterer med senhøstede og søde vine, hvilket udvider regionens tilbud ud over de traditionelle tørre hvidvine. Der dyrkes også en mindre mængde røde druer som Kékfrankos og Pinot Noir, selvom de udgør en mindre del af produktionen.

Badacsonys vine er ofte kendetegnet ved deres høje syreindhold, mineralitet og unikke "salte" noter, der er et direkte resultat af den vulkanske undergrund. Dette gør vinene både lagringsværdige og alsidige i madparringer.

I dag huser Badacsony flere anerkendte vinhuse, såsom Laposa Estate og Borbély Family Winery, der fortsætter med at udfordre grænserne for ungarsk vinproduktion, samtidig med at de ærer regionens rige historie.