Rødvin til den ungarske vin-rejse, vin på abonnement

Marts 2024 - 'Rødvin Galore'

Månedskassens værdi: 748 kr.

Så er vi ankommet på vores andet stop på Den Ungarske Vin-rejse: "Rødvin Galore”. Og som navnet hentyder til, skal vi i denne måned dykke ned i nogle af de mest kendte rødvin fra Ungarn.

den ungarske vin-rejse i marts med 3 rødvin

Man vil umiddelbart ikke tro, at Ungarn kunne producere de helt store rødvin, hvis man tog et kig på et verdenskort og så Ungarns generelle placering. De er dog så heldige, at de har nogle områder der er dækket ind af forskellige bjergformationer, som dækker for den kolde nordlige luft.

De primære områder hvor der produceres høj-kvalitets rødvin, er i Øvre Ungarn (primært Eger) samt Pannon (Szekszard & Villany). I Eger er de heldige med et være dækket ind af en lang bjerg-formation mod nord, og i Pannon har de varme luftstrømme fra det sydlige middelhav, som varmer rødvinsdruerne godt op igennem sommerperioden.

Mit forslag til dig ville være, når du skal have testet disse tre vine, følgende: Saml en gruppe venner, således i kan smage alle tre vine på én aften. Sørg for at vin 1 er kølig – omkring 12 grader. Derefter åbner du dem alle på samme tid og hælder Vin 2 og Vin 3 på karaffel. Smag på Vin 1, som er en meget let rødvin, imens i venter på at vin 2 har fået minimum 1 time på karaffel – og smag så derefter på vin 3, når den har fået minimum 2 timer på karaffel.

På den måde kan I bedst sammenligne disse tre forskellige rødvine over for hinanden, da de alle har forskellige smagsprofiler.

Vi ses i næste måned, venlig hilsen din rejseguide,

Kasper.

Tilmeld dig 'Den Ungarske Vin-Rejse'

Læs mere om rødvin her

Tilbage til blog
 • Kadarka rødvin fra Tiffan's vinfarm fra Villayni vin-regionen i Ungarn

  Vin 1: Kadarka 2020

  Denne Kadarka, fra den varme region Villanyi i Ungarn, giver en spændende krydret, syrlig og underliggende frugtig oplevelse i form af sure kirsebær. Farven er meget lys og gennemsigtig og aromaen giver dig en oplevelse af drue- og tomatjuice, med et
  friskt syrligt præg, der prikker en smule i næsen. Vinens krop er let og har lave tanniner men syren giver en fantastisk smags-oplevelse. I mange henseender syntes jeg, at denne Kadarka minder meget om en let, simpel men alligevel balanceret
  Pinot Noir rødvin.

  Læs mere 
 • Bikaver_cut

  Vin 2: Bikavér Superior 2018

  Vinen har en mørk farve, som kan ses igennem den tunge alkohol i glasset. Næsen er kraftfuld og fyldt med noter af egetræ, tobak og cedertræ. Smagen er kompleks med en blanding af kraftfuld tobak og egeflis med eftersmag af mærke bær. Vinen har behagelige tanniner, der bliver udlignet i den tredje smagsoplevelse, som glasset går
  igennem, da de frugtige undertoner træder frem og sørger for at du får en silkeblød afslutning. Den høje alkoholprocent er overraskende godt integreret i vinen og skinner ikke voldsomt igennem.

  Læs mere 
 • Ungarsk rødvin, vili papa egri cuvee

  Vin 3: Vili Papa Egri Cuvée Superior 2016

  Vili Papa Egri Cuvée Superior 2016 er en prestigefyldt vin, der kun laves i de bedste årgange. Vi har her at gøre med en fantastisk vin med en lang eftersmag og god balance. Duften er raffineret og blød med noter af tobak, mens smagen er tør og blød med klassiske tanniner og elegant fylde. Dette er en velstruktureret vin med en skøn næse og mørke frugtnoter, der vil udvikle sig yderligere med alderen.

  Læs mere 
1 af 3

Lidt mere om Ungarsk rødvin:

Historien om ungarsk rødvin strækker sig dybt ind i fortiden og udgør en fascinerende rejse gennem århundreder af vinproduktion og kultur. Ungarn har en rig og mangfoldig historie, der dateres tilbage til romerske og endda præ-romerske tider, hvor vinmarkerne allerede blomstrede i de frodige bakker og dale langs Donau-floden og dens bifloder.

Den romerske indflydelse var afgørende for udviklingen af vinproduktionen i Ungarn. Romerne dyrkede vin i området og bragte med sig teknikker til vinproduktion og forædling af druer. I middelalderen blomstrede vinproduktionen i Ungarn under indflydelse fra Benediktiner- og Cistercienser-ordenene, der dyrkede vin i klostrene og introducerede nye sorter og metoder til vinproduktion.

Ungarns rødvine er en skattekiste af smag, karakter og historie, der afspejler landets rige vintradition og unikke terroir. Disse vine er et sandt udtryk for Ungarns kulturelle arv og lidenskab for vinproduktion, og de byder på en fascinerende smagsoplevelse for vinelskere over hele verden.

En af de mest bemærkelsesværdige rødvine fra Ungarn er Egri Bikavér, også kendt som "Bulls Blood." Denne ikoniske vin har dybe rødder i Ungarns historie og er blevet dyrket i århundreder i regionen Eger. Egri Bikavér er en kompleks og kraftfuld vin, der ofte er lavet af en blanding af lokale druesorter som Kadarka, Kékfrankos (Blaufränkisch), og en række andre rødvinsdruer. Resultatet er en vin med en rig og intens smag, der kan variere fra krydret og frugtagtig til fyldig og elegant.

En anden bemærkelsesværdig rødvin fra Ungarn kommer fra Szekszárd-regionen, der er kendt for sin varme og solrige klima og ideelle betingelser for vinproduktion. Rødvine fra Szekszárd er ofte karakteriseret ved deres fyldige krop, komplekse smagsprofil og behagelige tanninstruktur. Disse vine er lavet af lokale druer som Kadarka, Kékfrankos og Portugieser, og de byder på en unik smagsoplevelse, der afspejler regionens terroir og klima.

I Villány-regionen i det sydlige Ungarn produceres også nogle af landets fineste rødvine. Villány er kendt for sine rige jordarter, der er ideelle til dyrkning af rødvinsdruer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Resultatet er kraftfulde og komplekse rødvine med dybe bær- og kryddernoter, der har vundet international anerkendelse og ros.

Udover disse regioner produceres der også en række andre spændende rødvine i Ungarn, der hver især har deres egen unikke karakter og smagsprofil. Uanset om det er en traditionel Egri Bikavér, en kraftfuld rødvin fra Szekszárd eller en elegant Cabernet Sauvignon fra Villány, tilbyder Ungarns rødvine en spændende smagsoplevelse, der fortæller historien om landets vintradition og passion for vinproduktion.